Plaće žena 20 posto niže od plaća muškaraca

U raspravi o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za prošlu godinu, zastupnica SDP-a i predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol ocijenila je da je neravnopravnost žena i muškaraca u području rada i zapošljavanja izvor diskriminacije i u ostalim područjima. Vlada ne čini ništa kako bi provela mjere zapošljavanja žena a nedovoljno čini i u području suzbijanja nasilja nad ženama. Posebna je, pak, priča, podzastupljenost žena u politici, osobito na lokalnoj razini.

Najbolji pokazatelj neravnopravnosti žena i muškaraca danas se očituje u natpolovičnom udjelu žena u ukupnom broju nezaposlenih, te raznim oblicima diskriminacije pri zapošljavanju i profesionalnom napredovanju. Udio nezaposlenih žena u ukupnom broju nezaposlenih je 61,2 posto i u stalnom je porastu već dvije godine. Žene su teže zapošljiva kategorija, a pri zapošljavanju susreću se s pitanjima o obiteljskom statusu, broju djece i njihovoj starosti, kad odluče zasnovati obitelj prisili ih se da potpišu ugovor na određeno vrijeme, kad se odluče vratiti na posao nakon porodiljnog obično je na njihovom mjestu netko drugi pa im se nudi slabije plaćeno mjesto. U Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova zacrtane su mjere za zapošljavanje žena i dokidanje ovakve prakse, ali se vrlo slabo provode. Sve ostaje na deklarativnim izjavama kako su žene opterećene na radnom mjestu (ako ga imaju) a brinu se i za obitelj, kućanstvo i starije ukućane, a Vlada i država ne čine dovoljno kako bi se ta praksa izmijenila.

Žene rade slabije plaćene poslove, a razlika između plaće muškaraca i žena za jednakovrijedan posao je čak 19,7 posto pa je nužno što ranije predložiti konkretne mjere za prevladavanje razlike u plaćama. Hrvatska,je napravila značajne iskorake u borbi protiv nasilja and ženama, ali treba ulagati u edukaciju svih koji su u okviru institucija dužni provoditi zakonom propisane mjere, zaključila je Sobol.