Povećati kaznenu odgovornost pravnih osoba

U Saboru se raspravljalo i o izmjenama Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Taj je Zakon stupio na snagu 2003. godine i njime se po prvi put uvela mogućnost kaznene odgovornosti pravnih osoba. On se ponajviše odnosi na ulogu pravnih osoba u zagađivanju okoliša, te se ovim izmjenama propisuju veće novčane i zatvorske kazne. O njemu je uime Kluba opet govorila Ingrid Antičević-Marinović. naglasila je kako je donošenje tog Zakona 2003. godine bio dio reforme pravosuđa, koja je nažalost u mandatu ove vlade zaustavljena.

Ovaj Zakon trebao bi se nadovezivati na suvremene inkriminacije iz Kaznenog zakona, vezane uz odgovornost upravljačkih struktura. Središnje kazneno djelo trebala bi biti zloupotreba povjerenja, jer se tu vjerovnici izigravaju na sve moguće načine. Ako nema toga, ne može se ni utvrđivati odgovornost pravnih osoba za kaznena djela. Antičević-Marinović zanima koliko je pravnih osoba uopće odgovaralo po odredbama ovog Zakona, jer ako je riječ o njih svega nekoliko, znači da se zakon zapravo uopće ne primjenjuje.

“Zbog starog brodovlja, koje često nenamjerno onečišćuje okoliš, ove će se kazne ponajviše odnositi na naše brodove u stranim vodama, pa će ove velike novčane kazne naše brodare dovesti u velike probleme. No, tko je nama kriv što ne znamo zaštititi vlastite interese, ali ni vlastitu zemlju, pa sebe ne štitimo od zagađivanja koje u Hrvatskoj proizvode strane tvrtke, često osnovane kapitalom sumnjiva porijekla. Zato treba povećati odgovornost stranih tvrtki,” kazala je Antičević-Marinović.