Pozivamo Vladu da prestane zastrašivati građane i novinare

Socijaldemokratska partija Hrvatske najoštrije osuđuje pritvaranje novinara Željka Peratovića, osumnjičenog za odavanje državne tajne.

Organi progona ponovno su se, kao i krajem devedesetih, okomili na novinare umjesto da svoju djelatnost usmjere prema onima unutar državnih tijela koji novinarima dostavljaju klasificirane podatke. Za čuvanje državnih tajni odgovorni su oni koji takve dokumente proizvode, klasificiraju i njima barataju, a ne novinari koji ih objavljuju. Posebno nas brine što je novinar Peratović priveden zbog nepoznatog teksta objavljenog navodno na njegovu blogu. Ta činjenica uznemirava cjelokupnu javnost i izaziva strah neće li sljedeći korak biti privođenje građana koji čitaju postove objavljene u blogovima. Nedavno priznanje ministra unutarnjih poslova da policija prati tragove internetskih portala taj strah čini opravdanim.
SDP poziva sva nadležna tijela, a posebno Vladu Republike Hrvatske da prestane sa zastrašivanjem novinara i građana i da ne srozava dosegnutu razinu medijskih sloboda, stoji u priopćenju kojega potpisuje Gordana Grbić, voditeljica Kampe, Ureda SDP-a za odnose s javnošću.