Prijedlog Zakona o državnim službenicima podcjenjivanje Hrvatskog sabora

Sabor je u petak raspravljao o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima. U ime Kluba SDP-a govorio je Josip Leko. Postavio je pitanje je li moguće uspostavljati demokratske standarde Zakonom koji izvan sustava plaća državnih službenika uređuje plaće dijelu te grupacije. Trikom se ruše zakoni doneseni prošle godine, u cilju smanjenja broja državnih službenika i stabilnosti službeničkog položaja koja nije jača ako postoje privilegirani i neprivilegirani službenici. Vlada će mimo sustava odrediti koeficijente privilegiranim državnim službenicima i ovakav prijedlog predstavlja podcjenjivanje Hrvatskog sabora. Po posebnoj proceduri dužnosnike se postavlja na službeničke položaje, a zadržavaju plaću dužnosnika! Zakon je za mali profit nekoliko bivših državnih dužnosnika srušio cijeli sustav plaća državnih službenika. To je jedna shizofrena situacija. Što se tiče mogućeg prijavljivanja sumnji na korupciju u sustavu, svima takvima poručuje se da ne prijavljuju, jer ih u slučaju da prijavljeni ne bude osuđe, onima koji prijavljuju prijete teške kazne. “Zakon je opasan presedan, jer daje do znanja da je plaće moguće kupiti političkom podobnošću ili pritiskom na Vladu,” ustvrdio je Leko.