Saborske mirovine u skladu s europskom praksom

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović održao je, u okviru svoga posjeta Čakovcu, konferenciju za novinare. Istaknuo je kako trenutne saborske mirovine nisu u skladu s očekivanjima hrvatskih građana, jer nisu zaslužene. Najavio je da će SDP nakon izbora formirati novi model saborskih mirovina po uzoru na europsku praksu.

Model će podrazumjevati odlazak zastupnika u redovnu mirovinu, dok bi im se vrijeme provedeno u parlamentu ili na državnoj dužnosti honoriralo kroz posebni dopunski sustav. Odgovarajući na pitanja novinara predsjednik SDP-a Zoran Milanović naglasio je da je Hrvatska pretjerano centralizirana zemlja te da je osnovni cilj SDP-ove politike decentralizacije vlasti udvostručiti prihode lokalne samouprave. Komentirajući podatke o gospodarskom rastu Hrvatske naglasio je da gospodarski rast jasno ukazuje na činjenicu da HDZ nije pokrenuo Hrvatsku.Upitan da se izjasni o mogućim koalicijama na parlamentarnim izborima podsjetio je da je stav SDP-a da na izbore izlazi samostalno.To, međutim, ne znači odbijenicu za nikoga, već je to, objasnio je Milanović, uobičajeni način ponašanja u razvijenim europskim demokracijama. “Nakon izbora sjest ćemo za stol i sa potencijalnim partnerima raspraviti o sastavu nove Vlade”- istaknuo je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.