Saboru važnija uloga u procesu pridruživanja Europskoj uniji

Sabor je u poslijepodnevnom dijelu sjednice raspravljao i o Prijedlogu plana usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Europske unije za 2008. godinu – dodatak A Nacionalnom programu Republike Hrvatske za pristupanje Europskoj uniji – 2008. godina. U ime Kluba SDP-a govorio je potpredsjednik Sabora Neven Mimica. Podsjetio je da Hrvatska ulazi u ključnu fazu pregovora s Europskom unijom i to na sustavan i organiziran način, što je i zapisano u Nacionalnom programu usklađivanja. Predloženo je da Sabor usvoji 120 zakona ove godine kako bi se nastavio proces usklađivanja zakonodavstva s Europskom unijom. Postavio je pitanje može li to Sabor napraviti u ovoj godini i mogu li ministarstva producirati 120 kvalitetnih zakonskih prijedloga u ovoj godini? Da bi to bilo moguće, Vlada bi morala imati snažnu reformsku osnovicu i inicijativu, a nema je. Sad smo na nekih 220 usklađenih zakona, što znači da treba uskladiti još oko 200 zakona. No postavljamo pitanje kvalitete usklađivanja zakonodavstva koja bi bila veća što je broj zakona koji bi se moraju usvojiti u nekom vremenu manji, a ta kvaliteta usklađivanja zakonodavstva je ključna. Ovaj Nacionalni program je živi dokument, koji se treba mijenjati kako proces usklađivanja zakonodavstva i teče pa ne možemo reći da smo ga usvojili i da je time posao završen, kazao je Mimica.

Financijski učinak prilagodbe zakonodavstva iznosi od milijardu i pol do dvije milijarde kuna i nemoguće je predvidjeti njihove učinke. Izvješća o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju trebala bi se podnositi najmanje svakih šest mjeseci, a Vlada nije podnijela ta izvješća više od tri, četiri puta u posljednje četiri godine. Poruka koju želimo uputiti Vladi je, uključite Sabor u taj proces, u taj reformski proces usklađivanja zakonodavstva i pristupa Europskoj uniji na pravi način.
Što se tiče pitanja ZERP-a, kao vrlo bitnog pitanja za pristup Hrvatske Europskoj uniji, Klub SDP-a podržava sve napore koji će biti učinjeni da se postigne sporazum ali i očuvaju hrvatski interesi. Podržat ćemo Nacionalni program ali i tražimo veće uključivanje Sabora u proces reformi prijeko potrebnih u procesu pristupa Hrvatske Europskoj uniji – zaključio je.