Sadašnji sustav javne nabave je jedan od izvora korupcije u Hrvatskoj

O Izvješću o radu Komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2007. g., u ime Kluba SDP-a govorio je Josip Leko. Izrazio je zadovoljstvo Kluba SDP-a Izvješćem o radu Komisije, ali i nezadovoljstvo sustavom javne nabave u Hrvatskoj. U Izvješću se naime prati samo mali dio postupaka javne nabave, a u sustavu javne nabave u Hrvatskoj prisutne su brojne nepravilnosti i afere, koje se ne rješavaju čak ni kad to traži predsjednik Republike.

U Izvješću se navodi broj predmeta u kojem ima nepravilnosti, koji je u padu, a porastao je broj javnih nabava kao i vrijednost javne nabave. Ovo predstavlja disproporciju koja nikako ne može biti logična.
Čak i Europska komisija smatra da je Zakon o javnoj nabavi nedorečen kad je u pogledu zaštita nacionalnih interesa i zaštita tržišnog natjecanja kad su u pitanju javne nabave. Mali broj postupaka kontrole javne nabave u ovom Izvješću odnosi se na izravne pogodbe, a takvim pogodbama ugovoreni su u 2006. g. poslovi vrijedni 163 milijuna kuna, a u 2007. g. iznos je i povećan. Samo sedam posto sudionika u postupcima javne nabave podnijelo je žalbe Upravnom sudu, međutim zahtjevi se ne rješavaju po tri godine i to ne u punoj jurisdikciji. Pitamo se koji će to poduzetnik podnijeti žalbu ako treba čekati presudu tri godine?! To potpuno eliminira mogućnost žalbe u poslovnom svijetu, pa broj razmatranih predmeta opada.
Nije obrađena ni najniža cijena kao kriterij za odabir pri javnoj nabavi, iako ona ne mora uvijek biti i ekonomski najisplativija. Sabor nikada ne dobiva izvješće ni o poslovima male vrijednosti, kao ni o izravnim pogodbama, te tu veliku količinu novca, koju troše ministarstva i agencije, Sabor ne kontrolira. Ne možemo pretpostaviti da je to slučajnost, jer imamo uvjerenje da Vlada zna što radi, smatra Leko.
Iznio je primjer izbjegavanja kontrole pri postupcima javne nabave, cijepanjem nabave roba i usluga na vrijednosti manje od 200 tisuća kuna, kako ne bi podlijegali nadzoru.
Europska komisija inače ima bolji uvid u javnu nabavu u Hrvatskoj, nego Hrvatski sabor, a dok god je pri postupcima javne nabave od znanja i sposobnosti važnije poznavati nekoga iz Vlade ili bliskog vlasti, stajalište Europske komisije da je javna nabava jedan od izvora korucpije u Hrvatskoj, za nas je apsolutno vrijedno. Sustav javne nabave, kakav je sada, izvor je korupcije. Komisija je obradila samo manji dio postupaka javne nabave, stoga Izvješće, iako kvalitetno, ne pokazuje pravo stanje sustava javne nabave u Hrvatskoj – zaključio je Leko.
Dragica Zgrebec posebno je upozorila na razloge zašto opada broj predmeta koje je Komisija za kontrolu postupaka javne nabave obrađivala. Jedan razlog može biti što su sudionici bolje upoznati s postupkom, pa je potreba za prigovorima manja, no razlog može biti i što se sudionici suzdržavaju od podnošenja žalbi jer su postupci dugotrajni. U 2007. g. bilo je preko 3800 postupaka izravnih pogodbi i upravo bi tu Komisija trebala ozbiljnije djelovati. (Petar Kurečić)