Sanader obeštećuje Austrijance, a obmanjuje Hrvate

Neodgovorna odluka Sanaderove vlade o sklapanju Sporazuma o naknadi oduzete imovine državljanima Republike Austrije, nije donesena na temelju politike koju je provodila prethodna koalicijska vlada, kako Ivo Sanader danima neistinito informira hrvatsku javnost.

Budući da NIGDJE nisu objavljeni dokumenti o kojima se ovih dana žučno raspravlja, pogledajte ih na našim web stranicama.

Pročitajte je li predsjednik Vlade doista morao potpisati sporazum o naknadi za oduzetu imovinu i kako taj svoj potez opravdava.

Pročitajte spornu odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Austrije o pitanjima vezanim uz naknadu za oduzetu imovinu, koju je Vlada RH donijela na sjednici 22. rujna 2005. godine.

Iz te je Vladine Odluke (čl. II) vidljivo da je “Prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine OTVORENA MOGUĆNOST za sklapanje međudržavnih sporazuma, na temelju kojih bi strane fizičke i pravne osobe mogle ostvarivati Zakonom propisana prava, vezana uz povrat ili naknadu za imovinu oduzetu im na teritoriju Republike Hrvatske.”

Odluka, koju je prije nešto više od dva mjeseca potpisao predsjednik Vlade Ivo Sanader, SPORNA JE, kako je uostalom iz dokumenta i vidljivo, u članku III.

Tim se člankom, naime, donošenje Odluke opravdava posve neprimjerenim razlozima.

Citiramo: “S obzirom da se radi o državi s kojom Republika Hrvatska njeguje obostrano potvrđene tradicionalno dobre odnose, posebice u gospodarstvu, gdje je Republika Austrija na prvom mjestu stranih ulagača, te austrijskom dosljednom stajalištu u pogledu potpore za ostvarenje i afirmaciju hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta, a imajući u vidu da je Republika Austrija još u tijeku donošenja Zakona o naknadi iskazala interes za sklapanje ovakvoga sporazuma, predlaže se sklapanje istoga.”

Tekst odluke te Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Austrije o pitanjima vezanim uz naknadu za oduzetu imovinu možete downloadati s naših web stranica.

Ista se odluka nalazi i na webu Vlade RH.