SDP je protiv imperativnog mandata – bude li potrebno, pokazat ćemo to u Velikoj Gorici

Ne prihvaćamo ni imperativni niti stranački mandat; nismo za vlast pod svaku cijenu, pa ni svoju, ako je do nje došlo na neprihvatljiv način. U slučajevima Dubrovačko-neretvanske i Požeško-slavonske županije te Siska zahtijevali smo intervenciju institucija državne vlasti, no ona je izostala. Ako, dakle, legalne institucije Hrvatske braneći demokraciju i legalitet nisu u stanju donijeti principijelan stav do kraja mjeseca, pokrenut ćemo tu stvar u Saboru – kazao je na današnjoj konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog odbora predsjednik stranke Ivica Račan.

 

«Za demokratsku perspektivu Hrvatske važno je da institucije vlasti nađu snage za principijelno djelovanje. Ne dogodi li se to, reagirat ćemo sami», dodao je predsjednik, pojašnjavajući to na primjeru Velike Gorice. «Ako se ondje situacija ne riješi, SDP će sam povući poteze. Imamo istraživanja javnog mnijenja u nekim sredinama i znamo raspoloženje ljudi u Velikoj Gorici, Sisku… Trenutna koalicijska vlast u Velikoj Gorici dobro stoji», kazao je.

Prokazanim i kompromitantnim načinom obrane od loših odluka Račan je nazvao izjave Vladinih dužnosnika o tome da je bivša koalicijska vlada kriva za «slučaj Zec». «Nije Račanova vlada oprostila Zecu da plati ono što je dužan. Već je postalo smiješno ritualno ponavljati isto: HDZ-ova Vlada napravi krivi potez, pa se pokušava izvući na račun drugih. No, to više ne prolazi, pa ni s bombastičnim naslovima u medijima. Već smo toliko puta doživjeli da HDZ-ova Vlada donese lošu odluku i onda ju mijenja, reklamirajući se da rješava probleme, koje je prethodno zapravo sama stvorila», zaključuje predsjednik Račan.

Glavni odbor na današnjoj sjednici razmatrao je i teze za raspravu u lokalnim organizacijama te poteze koje stranka mora povući nakon slučajeva trgovanja mandatima u pojedinim lokalnim sredinama. Rasprava o jačanju stranke u lokalnim organizacijama provodit će se do kraja veljače, a paralelno će se provesti i anketa među članovima stranke o tome što bi trebalo učiniti kako bi SDP bio još snažniji.