Socijaldemokratski forum žena: Borba protiv nasilja nad ženama traži partnerstvo politike i civilnog društva

U povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Socijaldemokratski forum žena SDP-a ovim priopćenjem za javnost još jednom želi ukazati na još uvijek rastući problem nasilja nad ženama, u obitelji i društvu općenito. Fizičko, emocionalno, seksualno, ekonomsko nasilje nad ženama u Hrvatskoj itekako je izraženo. Žene su diskriminirane na radnom mjestu, jer se njihov rad vrednuje manje od muškaraca, u obitelji – gdje su počesto žrtve fizičkog i ekonomskog nasilja, u medijima. Usprkos brojnim zakonskim izmjenama, strategijama i kampanjama podizanja javne svijesti o potrebi iskorjenjivanja nasilja nad ženama, ono se ne smanjuje. Štoviše. Socijaldemokratski forum žena SDP-a zato poziva sve nadležne institucije – zakonodavca, Vladu i nadležna ministarstva te pravosudna tijela da, u partnerstvu s organizacijama civilnog društva, učine dodatni napor na senzibiliziranju javnosti za ovaj problem, uvođenju rodno osjetljivog obrazovanja i dosljednom provođenju postojećih zakonskih odredbi protiv svih oblika nasilja nad ženama.

Borba protiv nasilja nad ženama stalna je politika SDP-a i Socijaldemokratskog foruma žena. Želimo zato upozoriti osobito da je nasilje u obitelji – nad ženama, djecom i starijim osobama, poprimilo razmjere koji zahtijevaju angažman i žena i muškaraca na njegovu suzbijanju. Borba protiv nasilja u obitelji važna je sastavnica SDP-ove politike rodne ravnopravnosti.