Stanovnici Vranjica žrtve su tvornice Salonit i njene potpuno neadekvatne sanacije

Sabor je raspravljao i o Prijedlogu Zakona o potvrđivanju Protokola o registrima ispuštanja i prijenosa onečišćujućih tvari uz Konvenciju o pristupu informacijama, sudjelovanju javnosti u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša. Njome se uvodi registar o ispuštanjima otrovnih tvari i zagađenjima okoliša, dostupan i građanima. U ime Kluba SDP-a govorila je Mirela Holy. Pozdravila je donošenje Zakona kojim će potvrditi Protokol. Upozorila je, kao primjer kršenja pravila i Konvencije, posebno na nedopustivo tretiranje azbestnog otpada u tvornici Salonit u Vranjicu, koja je bila napokon prepoznata kao najveći ekološki problem u Hrvatskoj. Tvrtka Cijan, koja je dobila posao sanacije azbesta iz tvornice Salonit u Vranjicu, na potpuno je nedopustivi način tretirala azbest, vozeći ga na otvorenim kamionima koje je utovarivala buldozerima, u krutom stanju i kao prašinu, a sve je to kancerogena tvar. Azbest je bacan na odlagalište i donekle zatrpavan običnom zemljom. Stanovnici Vranjica koji su godinama bili žrtve tvornice Salonit, nakon cijelog ovog postupka, u kojem su prekršena sva osnovna pravila, mogu se samo nadati da će na sudu dobiti zadovoljštinu za nepopravljivu štetu koja je nanesena njihovom zdravlju. Pročitajte cjelovitu raspravu dr. sc. Mirele Holy.

Rasprava_Mirela_Holy 45,00 kB

(mr. sc. Petar Kurečić)