Sumnjam u iskrenost i HDZ-a i Glavaša u Osijeku

Kritiziramo Vladu što na unutarnjem planu ne radi ništa, što državne institucije ne funkcioniraju, gospodarstvo i plaće stagniraju, a zaduženost, cijene i nelikvidnost rastu. To im ne toleriramo, o tome ne šutimo i na tim pitanjima pobijedit ćemo na izborima, kaže u današnjem Vjesniku zamjenica predsjednika Željka Antunović.

Ako bi se birala najžešća esdepeovka, prvo bi mjesto bez konkurencije odnijela zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović. Ne štedi političke protivnike, ali ni oni nju. Neki prognoziraju da će upravo ona, zbog velike ambicioznosti, preuzeti šefovsku palicu od Ivice Račana.
Iako to isprva nije željela, u ovom intervjuu ipak govori i o Milanu Bandiću, svojim koalicijskim partnerima, ali i o tome je li i SDP postao liberalna stranka i okrenuo leđa socijaldemokraciji.

Ima li SDP od Milana Bandića više štete ili koristi?
Riječ je o simbiozi. I Milan Bandić i SDP isti su tim koji igra za boljitak Zagreba.

Neki kažu da je Bandić već nadrastao SDP te da izravno ugrožava Ivicu Račana i slabi stranku?

Ne slažem se s tvrdnjama »tih nekih« koje spominjete. SDP je snaga koja pobjeđuje, a sve je ostalo u sferi taštine. I u Zagrebu, ali i u bilo kojem drugom gradu u Hrvatskoj, SDP je jači od bilo kojeg svog pojedinca.

Pa i »gazde Milana«?

Stranka koja želi biti ozbiljna i utjecajna mora paralelno razvijati svoju infrastrukturu i graditi ne jednog nego mnogo prepoznatljivih pojedinaca. Samo tako možete imati ambicije biti prva i najjača stranka u državi. Oni koji misle da treba dodatno »pumpati« popularnost Milana Bandića i tako navodno rušiti snagu SDP-a rade račun bez krčmara. I s Milanom Bandićem i bez njega SDP pobjeđuje u Zagrebu.

Nije li Bandić veći problem SDP-u nego što je to Branimir Glavaš bio HDZ-u?

SDP nema problema. Izlazimo na izbore jaki i organizirani bolje nego ikad. Očekujemo dobre rezultate.

Što je u Hrvatskoj ostalo od socijaldemokracije?

Puno toga. Ostalo je, međutim, i puno izazova. Ovo je pitanje na mjestu. Mnogi u Hrvatskoj zagovaraju socijaldemokratske vrijednosti…

I SDP…

Svakako. Tu je SDP na prvome mjestu. Dakle, svi moramo napraviti malu rekapitulaciju i vidjeti jesmo li možda neke socijaldemokratske vrijednosti podredili populizmu i političkoj demagogiji.

Jeste li okrenuli leđa radnicima?

Ne! Nismo okrenuli leđa ni radnicima, ni socijalnoj pravednosti, ni društvenoj solidarnosti.

Ne tako davno Vaš je šef rekao da SDP zastupa radnike i seljake. No, Zakon o radu, koji su radnici žestoko kritizirali, donesen je za vaše vlade? Muči li vas to?

Ne muči. Kad govorim o vrijednostima socijalne demokracije, ne govorim o socijalnoj demagogiji. Socijalna demokracija, pravednost i solidarnost moraju biti usklađene s realnim mogućnostima društva i potrebama gospodarskoga razvoja. Ono u čemu smo se razilazili sa sindikatima u području je političke i socijalne demagogije.

Možete li to prevesti na razumljiv rječnik.

Vrlo jednostavno: kad su sindikati tražili da im za ručak serviramo šniclu, mi zbog toga nismo željeli ubiti kravu. Kad su tražili da im poklonimo ribu, nudili smo da ih naučimo loviti je.

Je li to ipak bio razlog zbog kojeg ste izgubili izbore?

Izgubili smo izbore zato što su očekivanja naših građana bila veća od onoga što smo u jednom mandatu uspjeli učiniti. No, sve što smo obećavali, i nova radna mjesta i bolji život, dijelom smo ostvarili. Procesi su se u naše vrijeme odvijali u pozitivnu smjeru…

A vi izgubili izbore…

A mi izgubili izbore. Očito smo u nečemu i pogriješili. Izbore smo izgubili iako smo mnogo uspješniji od onih koji su ih dobili. Zato ćemo uskoro ponovno pobijediti i biti još bolji.

Kažu da se šef SDP-a još i dobro drži s obzirom na to da je okružen jakom i ambicioznom ženskom ekipom.

Jako mi je drago što se gospodin Račan dobro drži, a ako u tome nekakvu ulogu ima i ženska ekipa oko njega, onda sam dodatno počašćena.

Vaše ambicije?

Definitivno sam ambiciozna osoba, a politikom se bavim ozbiljno i profesionalno. Za mene je to posao. U njemu želim poziciju koja će mi omogućiti da budem utjecajna. Trenutačno je to pozicija zamjenice predsjednika SDP-a i saborske zastupnice. Puno radim na jačanju infrastrukture SDP-a i pripremama za novi vladajući mandat na državnoj razini. To činim zajedno s Ivicom Račanom. Moje daljnje ambicije ovise o tome koliko ću uspješno odraditi posao kojim se trenutačno bavim.

Bi li se SDP, zbog pragmatičnih koalicijskih razloga, odrekao Tita, NOB-a, partizana, ali i stava prema NDH, Anti Paveliću, ustašama?

Čudno pitanje. SDP je stranka okrenuta svakodnevici i budućnosti, a ne prošlosti. No, kad već pitate, odgovorit ću principijelno. Još početkom 90-ih SDP je donio svoju povijesnu deklaraciju. U njoj smo se vrlo jasno i nedvosmisleno, pa i kritično, odredili prema povijesti. Ne želimo se odricati ničega, ni onog ružnog ni onog dobrog, iz hrvatske povijesti, pa i povijesti socijaldemokracije koja se isprepliće s komunizmom.

No, teško je povjerovati da bi stranka s takvim naslijeđem mogla koalirati sa strankom čiji su članovi donedavno na zidovima imali slike Ante Pavelića?

To nije problem SDP-a nego onih koji još drže sliku Ante Pavelića.

Nije li vam to opterećenje za koaliranje?

Nije. SDP se pridružuje onima koji žele mijenjati društvo u pravcu prepoznavanja pravih vrijednosti.

Očito vam je krenulo, ali nije li najveći problem SDP-a u koalicijskim partnerima? Nagla promjena trenda u korist SDP-a dokazuje da smo, uza sve nedostatke i mane, bili efikasna vlast. Birači su nas kaznili na prošlim izborima, ali danas, kada na sve gledaju s malim odmakom, ponovno mijenjaju mišljenje. Po anketama, kada smo pobijedili 2000. godine, nismo bili najjača stranka. Prvi put danas prema anketama postajemo najjača stranka u Hrvatskoj. Snaga SDP-a mjeri se i našom sposobnošću da koaliramo, pa čak i pomognemo u stabiliziranju političke scene. To znači i naših partnera.

HSS-a, HNS-a, HSP-a?

Nismo i nikada nećemo biti u situaciji da imamo koalicijske partnere onakve kakve bismo željeli. Imamo onakve kakve imamo i s takvima gradimo najbolju moguću politiku.

Kojim biste copperfieldskim trikom riješili pitanje tečaja? SDP je za čvrst, a HSS za klizni tečaj, odnosno devalvaciju?

Kad se ovako prezentira, kako vi to činite, moglo bi se shvatiti da je razlika nepremostiva. Pitanje implicira teoretske krajnosti koje nisu obilježje ni SDP-a ni HSS-a. Naše su dvije stranke i u tom pitanju puno bliže. Zajednički stav može se izgraditi obostranim iznošenjem argumenata u demokratskom dijalogu. SDP s HSS-om u perspektivi može graditi vrlo dobru koaliciju. Ne pokrivamo isto biračko tijelo, ali dovoljno smo slični da bismo mogli usklađivati projekte. Njihovo biračko tijelo malo je konzervativnije, a naše malo liberalnije.

A narodnjaci?

S HNS-om smo bliži u politikama, ali smo mnogo veći konkurenti u odnosu na biračko tijelo.

Vaše su taštine toliko suprotstavljene?

SDP nije tašt. Taština je osobina pojedinaca, a ne stranaka. Uvijek objektivno sagledavamo snagu i karakteristike potencijalnih koalicijskih partnera i poštujemo njihov doprinos. Dio SDP-ove snage uvijek smo poklanjali u korist jačanja političkog pluralizma. Na posljednjim parlamentarnim izborima osigurali smo uvjete da liberalna opcija u Hrvatskoj ostane na parlamentarnoj razini.

Jeste li i vi, poput narodnjaka, gotovo preko noći postali liberali?

Mi smo i te kako socijaldemokrati! Ni haenesovci nisu preko noći postali liberali. I površnu poznavatelju hrvatske političke scene moralo je oduvijek biti jasno da politika gospođe Pusić nema nikakve veze s narodnjaštvom nego isključivo s građanskim liberalizmom.

Ivan Čehok najavio je da će već na idućim parlamentarnim izborima HSLS i HNS ići u koaliciju i ponuditi premijera?

Gospodin Čehok je »ultraliberalan«. Toliko je liberalan da mu je potpuno svejedno s kim će koalirati. Važno mu je samo da on uvijek bude na vlasti.

Strahujete li u Osijeku od Ante Đapića?

On će dobro proći, ali lošije od SDP-a. Ne sumnjam u njegove iskrene namjere da se malo više posveti Osijeku. Sumnjam u iskrene namjere HDZ-a i naročito gospodina Glavaša.

Zašto?

Do jučer zajedno, danas posvađani, jednako su odgovorni za sve probleme koji muče Slavoniju. HDZ i Glavaš zajedno su metropolizirali i centralizirali Hrvatsku. Slavoniju su gospodarski devastirali i godinama zatirali svaku civilnu inicijativu. Zbog toga im ne vjerujem. Glavašu se ne bih potpisala ni na kakav projekt! Iza svakoga njegova projekta, pa bio on i dobar, stoji samo njegov osobni interes i računica.

Ocjenjuje se da je SDP u posljednje vrijeme pokazao vrlo veliko razumijevanje za poziciju Vlade.

Nismo pokazali veliko razumijevanje prema Vladi nego veliku odgovornost prema državi, nacionalnim interesima i budućem razvoju. Kako odnosa s EU tako i gospodarstva. Ocijenili smo da je Vladin projekt pridruženja Uniji nastavak politike koju smo počeli i zato ga podržavamo. Oštro, pak, kritiziramo Vladu što na unutarnjem planu ne radi ništa, što državne institucije ne funkcioniraju, što gospodarstvo i plaće stagniraju, a zaduženost, cijene i nelikvidnost rastu. To im ne toleriramo, o tome ne šutimo i na tim pitanjima pobijedit ćemo na izborima.

U Osijeku ste u rat s političkim vukovima gurnuli novo žensko lice?

Osijek je ovoga trenutka SDP-u prilično velik izazov, a za mene osobno središte pozornosti ovih izbora.

Važniji od Zagreba?

U Zagrebu su stvari prilično jasne. Osijek je izazov. Tu na izbore izlazimo s dobrom listom koju predvodi novo lice – dr. Biljana Borzan.

Nema nikakve lobističke veze s Glavašem ili Kramarićem?

Nema putra na glavi, nikakvih repova ili neprincipijelnih odnosa sa spomenutom gospodom. Riječ je o ženi koja je obrazovana, mlada, odlučna i vrlo efikasna. SDP i Biljana Borzan imaju na ovim izborima dobre šanse.