Treba nam fiskalna decentralizacija

Sabor je današnji rad započeo raspravom o Prijedlogu Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o potvrđivanju Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Davor Bernardić govorio je u ime Kluba SDP-a. Ovom Poveljom dopunjuju se javne ovlasti lokalne samouprave. Uvodi se odredba da nema donošenja odluka koje se tiču lokalne samouprave bez sudjelovanja istih. 1997. g. ovo nije bilo moguće prihvatiti jer je bilo u suprotnosti s tadašnjim zakonom, kojim je 1993. g. lokalnoj samoupravi oduzeta njena samostalnost. 2001. g. napravljena je decentralizacija i uspostavljen je fond za izravnanje. Omogućena je konačno fiskalna decentralizacija. Pomaci su napravljeni u administrativnom i deklarativnom, ali ne i u fiskalnom smislu.

Mora se poštivati princip da svi građani imaju jednaka prava. Kod bolnica i škola svaki građanin ima pravo na jednaku zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. A u Hrvatskoj, 92 posto svega što se ostvaruje kontrolira središnja država. Stoga je očito da nema fiskalne decentralizacije. Novi Zakon o porezu na dobit ide u prilog općoj centralizaciji jer je prihod od poreza na dobit od milijardu i pol kuna prošle godine opet je prevagnula u korist države, a ne jedinica lokalne samouprave, koje onda ne mogu biti ni motivirane privući obveznike poreza na dobit, tj. tvrtke. Radi se naprosto o fiskalnoj centralizaciji, a ne decentralizaciji.
Drugi veliki problem osim fiskalne centralizacije predstavlja redistribucija od strane države prema političkom kriteriju. Naprosto ne postoji egzaktan kriterij za raspodjelu, nego samo diskrecijski kriterij. Povelju stoga treba prihvatiti u svim područjima u kojima je odmakla.
Na fiskalnom planu proces decentralizacije pet godina kasni. A Zakon o decentralizaciji trebao bi se zvati Zakon o povratku imovine jedinicama lokalne samouprave, jer im se samo vraća ono što im je oduzeto 1993. g. – zaključio je Bernardić. (mr. sc. Petar Kurečić)