U proceduri Zakon o sprječavanju zlostavljanja na radnom mjestu

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Hrvatskom saboru, zastupnici Kluba SDP-a Gordana Sobol i Josip Leko te predsjednica Udruge Mobbing Jadranka Apostolovski prestavili su Prijedlog Zakona o sprječavanju zlostavljanja na radu, koji je Klub SDP-a uputio u proceduru.
Gordana Sobol naglasila je da Klub SDP-a prihvatio biti nositelj ovoga prijedloga, jer postojeći Zakon o radu ne osigurava pravnu zaštitu radnika u odnosu na sve uzroke koji mogu dovesti do zlostavljanja na radnom mjestu.
“Nema rješenja za zlostavljanja na radu nastala na temelju osobina ličnosti, nekih individualnih ili grupnih obrazaca ponašanja i sl.,” objasnila je. Ankete i istraživanja u zadnjih desetak godina u Hrvatskoj pokazuju zabrinjavajuću prisutnost zlostavljanja na radu. Tako je, primjerice, između 15 i 53 posto ispitanika iskusilo je neki oblik mobbinga. Gotovo polovina žrtava (45%) u najproduktivnijoj je dobi, od 36 do 50 godina, 48% je visokoobrazovanih. U istraživanjima medicinskih sestara i tehničara, 52,65% ispitanika odgovorilo je da je bilo izloženo nasilničkom ponašanju.

Istaknula je kako svaka žrtva mobbinga državu košta, procjenjuje se, između 30 i 100.000 dolara, a u zemljama EU oko 13 milijuna radnika žrtve su nekog od oblika mobbinga.
“Prijedlog Zakona pokušava nadopuniti postojeći Zakon o radu, te se odnosi na sve zaposlene, na one koji nisu u radnom odnosu, koji su na osposobljavanju, na učenike i studente koji odrađuju praksu kod poslodavca,” objasnila je Gordana Sobol razloge zbog kojih se predlaže novi zakon. Posebna pažnja je pritom posvećena prevenciji i to putem obveze poslodavaca da osigura edukaciju zaposlenih s ciljem stvaranja dobre radne atmosfere i kulture ponašanja.
“U Republici Hrvatskoj sukob kapitala i rada doveo je do toga da moramo dati alat u ruke inspekciji rada, sudovima, sindikatu i udrugama građana. Moramo ih opremiti zakonskom podlogom kako bi spriječili zlostavljanja radnika. A upravo to je ovaj Prijedlog zakona,” objasnio je Josip Leko. Smatra da je veliki problem nepovjerenje građana u državne institucije. “Država ne želi osnovati posebna Vijeća za zaštitu prava radnika ili sudove,” dodao je. Rekao je kako je uloga pučkog pravobranitelja u zaštiti radnika od mobinga premalo naglašena, prvenstveno zbog toga jer nemamo specijaliziranog pučkog pravobranitelja za zaštitu prava radnika. “Nadamo se da ćemo ovom inicijativom prisiliti Vladu da, ako ne želi prihvatiti ovaj prijedlog, sama dođe sa svojim prijedlogom zakona,” zaključio je. Predsjednica Udruge Mobbing Jadranka Apostolovski zahvalila je Klubu SDP-a što je prvi preuzeo inicijativu i uputio proceduru ovaj Prijedlog Zakona koji je godinu dana radila grupa stručnjaka pri Udruzi Mobbing. Istaknula je da je ovaj Prijedlog zakona upućen svim klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru te potpredsjednici Vlade Đurđi Adlešič, no jedino je Klub zastupnika SDP-a prihvatio biti nositelj ove inicijative.
“Udruga svakodnevno prima sve više pritužaba na ponašanja poslodavaca i kolega na radnom mjesto. Ne javljaju se više samo žene, nego se primjećuje porast broja pritužbi muškaraca,” upozorila je Apostolovski, izrazivši nadu da će i ostali zastupnici prepoznati važnost ovog Zakona te ga podržati u sabornici.