U Sisku i Požegi napadnuta demokracija

Na press-konferenciji su sudjelovali: predsjednik SDP-a Ivica Račan, saborski zastupnik Davorko Vidović i gradonačelnik Požege Zdravko Ronko.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan uvodno je istaknuo kako zbog aktualnih zbivanja u Sisku i Požegi, danas na press-konferenciji ne može govoriti o nekim drugim važnim životnim problemima, kao naprimjer o: zabrinjavajućem stanju životnog standarda za većinu građana Hrvatske, činjenici da je zaduženje po zaposlenom tri puta veće danas u Hrvatskoj nego prije nekoliko godina, točnije 2003. godine. Danas to zaduženje iznosi 69 000 kuna po zaposlenom godišnje, a prosječna plaća zaposlenog je 52 000 kuna godišnje. Dakle, ni prosječnom plaćom ne može se pokriti to godišnje zaduženje.
Zašto se npr. zaostaje u plinofikaciji Hrvatske i tko je za to odgovoran. Da je nastavljena plinofikacija Hrvatske po programu kojega smo mi donijeli prije nekoliko godina, danas bi već bio završen plinovod između Pule i Karlovca i imali bi ovdje plin iz Jadrana, a mi se danas suočavamo s plinskom krizom. Taj plinovod je po tempu kojega smo mi uspješno radili, trebalo završiti još 2004. godine.

Danas, na press – konferenciji, želimo dakle progovoriti o treniranju demokracije u Hrvatskoj i o nastojanju HDZ-a da nas vrati nazad – na praksu HDZ-a devedesetih godina. Primjeri za to su bez sumnje najnoviji slučaj Požega, slučaj Sisak. U ove dvije sredine HDZ zajedno sa svojim partnerima nastoji pod svaku cijenu i svim sredstvima i nemoralnim i nedozvoljenim, sačuvati svoju vlast, sačuvati defektnu vlast i njene efekte proteklih petnaest godina.

Predsjednik SDP-a posebno je, uz ostalo naglasio kako se ovakvo ponašanje u lokalnim jedinicama, dešava s pokrivanjem i pomaganjem od strane HDZ-ove vlasti na državnoj razini. Osuđujemo takvo ponašanje HDZ-a i pitamo se: nije li to treniranje da nas se vrati na praksu vlasti devedesetih godina.

Zdravko Ronko, gradonačelnik Požege, na press – konferenciji je govorio o zadnjim događajima u Požegi koje je ocijenio kao sukob unutar vladajuće koalicije HDZ i HSP, jer neki ne mogu više podržati kriminal koji je tamo na sceni. Oni koji se tome usprotive moraju biti odstranjeni bilo kojom metodom, u pravilu nezakonitom, rekao je Ronko te dodao kako se «težište krivnje prebacuje na nas, za što središnja vlast ima i svoje poluge, a jedna od poluga je zasigurno političko mafijašenje».
Primjer za to je i ponašanje Središnjeg Ureda Državne uprave ili gospodina Antuna Palarića, koji je dosad, od proljetnih izbora pa do danas, dobio tri zahtjeva za nadzor nad radom Županije Požeško – slavonske, a s obzirom da nije ništa poduzeo, uputili smo dvije tužbe Ustavnom sudu.
Ronko smatra kako se vlast u Požegi neće promijeniti tim metodama. Vlast u Gradu Požegi je u interesu građana Požege i to je volja naroda.

Saborski zastupnik Davorko Vidović ocijenio je na press – konferenciji kako je u slučaju Siska evidentno na djelu pokušaj da se na najgrublji način potire izborna volja građana ove zemlje, da se na ciničan način građanima baci rukavica u lice i kaže: vi i vaša volja niste važni.
Iako su građani na izborima u Sisku rekli koga ne žele, upravo takvi se na zadnji dan 2005. godine vraćaju na vlast. To je ciničan prijezir demokracije, poništavanje samog smisla izbora i direktan udar na samu volju građana. Najodgovorniji u cijelom ovom slučaju su HDZ i HSP, stranke koje su omogućile i stimuliraju ovakvo ponašanje; ucjene, pritiske i kupovine vijećnika. Vidović je istaknuo kako je drugi najodgovorniji sama država, u ovom slučaju Središnji Ured za Državnu upravu i gospodin Palarić koji su odbili da izvrše bilo kakav nadzor nad radom Gradskoga vijeća u Gradu Sisku.
U Gradu Sisku, petnaest godina je na djelu bila koalicija – interesna koalicija ljudi koji su se formirali tijekom Domovinskog rata kao grupacija, koji su funkcionirali umreženi prije svega u procesima privatizacije, a kasnije u uspostavi svekolike kontrole i nad materijalnim dobrima i nad ljudskim sudbinama u Gradu Sisku, rekao je Davorko Vidović.

Na pitanje novinara o novim izborima, Ivica Račan je odgovorio da je SDP želio da se ide na izbore, da se poštuje volja građana i u Požeškoj županiji i u Sisku i u Velikoj Gorici. Ali, upravo HDZ – bojeći se tih izbora, bojeći se da će biti kažnjen zbog svog ponašanja i pokušaja da nas se vrati na oblike vlasti devedesetih godina (kada je HDZ sebe izjednačavao s državom i kada nije dobro gledao na mogućnost da opozicija dođe na vlast voljom građana na demokratskim izborima) – HDZ ne želi izbore. Za razliku od nas u SDP-u koji smo željeli izbore i želimo ih i sada i bilo bi najbolje da čujemo što i građani misle.

Na pitanje novinara o sličnosti situacije sa zaštitarima u Požegi i Velikoj Gorici, Zdravko Ronko je odgovorio da su u Požegi bili spriječeni vijećnici i novinari, da su bile angažirane dvije zaštitarske tvrtke, HSP-ovi redarstvenici i dečki u crnim odorama. Takvo što nije bilo u Velikoj Gorici. Nas su pred ulazom sačekali naoružani momci, ne samo da spriječe nestranačke vijećnike, nego da spriječe i dvojicu vijećnika HSP-a.

Gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula odgovarajući na novinarsko pitanje, istaknuo je kako se u lokalnoj politici promocija zaštitara desila u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, kada su zaštitari u poznatoj kontroverzi oko statusa vijećnika Miše Veraje također odigrali ulogu koja je hrvatskoj javnosti dobro poznata. Što se tiče Velike Gorice jednostavno nismo mogli dopustiti da netko tko nema više vijećnički mandat i tko se nalazi pod istragom USKOKA, prisustvuje sjednici Gradskog vijeća.
Svi ostali vijećnici za razliku od ovog žalosnog primjera Požege, dobili su poziv i materijale uz točke dnevnog reda i mogli su prisustvovati samoj sjednici.

Prema tome, mislim da se radi o različitim klasama slučaja, ali s jednim te istim protagonistima koji su zajednički nazivnik što povezuje Sisak, Veliku Goricu i Požegu, a riječ je naravno o HDZ-u, čija se politika – da ne priznaje ni jednu vlast u kojoj nema dominaciju sami ili sa svojim satelitima – jednostavno ponavlja u ovim gradovima. I to je razlog zašto smo ovu nepopularnu mjeru morali koristiti ne bi li sačuvali temeljni integritet predstavničkog tijela u donošenju važne odluke, zaključio je Picula.

U nastavku možete pogledati fotografije sa zadnjih događaja u Požegi.

 

</div>