Umirovljenici se ne mogu žaliti na Vladin izračun duga

Povrat duga umirovljenicima učinjen je na protuustavan i nezakonit način, protivno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, kazali su u četvrtak u Rovinju saborski zastupnici SDP-a Davorko Vidović i Nenad Stazić.

Na pressici Foruma seniora – “Umirovljenici 0,00 kuna”, kazali su da su umirovljenici dobili obavijest o povratu duga od HPB-Investa, drušva za upravljanje Umirovljeničkim fondom, koji nije tijelo s javnim ovlastima, pa takva obavijest nije nikakav pravni akt.

Tako je umirovljenicima onemogućeno podnositi žalbe te voditi bilo kakve druge sporove. Zato SDP od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, kao tijela s javnim ovlastima, traži da svakom umirovljeniku koji to zatraži izda rješenje o izračunu obeštećenja u kojemu bi jasno pisalo koliki je bio umirovljenički dug, koliko je dosad isplaćeno, te koliki se iznos još treba isplatiti.

Nenad Stazić tako je naveo da tek na rješenje umirovljenici imaju pravo priziva, dakle podnošenja žalbe ili nekoga drugoga pravnog lijeka ako to žele.

Davorko Vidović smatra da je socijalno pitanje jedno od najtežih s kojima su suočeni hrvatski građani. Po njegovoj ocjeni, imamo jedan od najskupljih socijalnih sustava koji je, uz to, i vrlo neučinkovit. Vidović smatra da je povrat duga umirovljenicima po obrascu – polovica odmah, a cijeli dug za osam godina, sramotan.