Usvojeno “Mišljenje Borzan” o sigurnosti i zdravlju žena na radnom mjestu

Odbor za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta danas je velikom većinom usvojio Mišljenje SDP-ove europarlamentarke Biljane Borzan o sigurnosti i zdravlju na radnom mjestu za žene.

“Jako sam sretna što je usvojen moj dokument kojim sam naznačila najvažnije elemente zaštite na radu koji se odnose na žene i koje je nužno uvažiti prilikom izrade Strategije o zdravlju i sigurnosti na radu za iduće petogodišnje razdoblje,” poručila je Borzan.

Borzan je u izvješću istaknula kako ekonomska kriza pojačava ugroze za zdravlje na radnom mjestu. Žene prema podatcima Eurostata zarađuju 16 % manje od muškaraca za isti posao, češće rade na određeno ili pola radnog vremena, te su diskriminirane u samom procesu zapošljavanja. U mirovini mnoge trpe zdravstvene poteškoće, a čak trećina žena nema nikakav oblik primanja u starosti.

Istaknula je da joj je, kao liječnici specijalistici medicine rada, bilo iznimno važno da se naglasak stavi na muskuloskeletalne poremećaje od kojih žene često boluju te da se uvaži činjenica da su takva oboljenja na radu usko povezana i s odgovornostima koje žene imaju kod kuće.

U suradnji s Europskom agencijom za temeljna ljudska prava zastupnica Borzan je tražila posebne mjere za borbu protiv seksualnog uznemiravanja žena na radnom mjestu. Pozvala je na pridržavanje Preporuka Europske komisije 92/131/EEC i veću odgovornost poslodavaca i radničkih organizacija pri osnaživanju žena. Također, poseban prioritet zastupnika socijaldemokratske opcije je određivanje maksimalne razine toksina na radnom mjestu koju Europska Komisija nije odredila već godinama. Trovanje na radnom mjestu posebno ugrožava trudnice i majke.

Borzan je podržala i amandman Europskih pučana o Direktivi o radnom vremenu kojom se jamči pravo na minimalno jedan slobodan dan u tjednu te amandman Zelenih o takozvanom pravu protiv uznemiravanja tijekom slobodnog dana (right to be uncontactable).

“Drago mi je što je moj prijedlog usvojen većinom jer je nužno pokazati da je Europska unija još uvijek osjetljiva na probleme radnika. Izglasani su ambiciozni prijedlozi za zakonodavne mjere kako bi radnicama osigurao bolji položaj na tržištu rada,” zaključila je Borzan.