Vlada izazvala zakonodavni šlamperaj i dovela u pitanje raspisivanje lokalnih izbora

Sabor raspravlja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi iz 2007. i 2008. g., te Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Gradu Zagrebu. Najnovije izmjene ovih zakona odnose se na datum kad bi trebali početi vrijediti – ne na dan izbora, nego na dan raspisivanja izbora.
U ime Kluba SDP-a govorio je Zvonimir Mršić. Ustvrdio je da će Klub SDP-a podržati ove izmjene zakona koji se odnose na lokalnu samoupravu. Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi bio je u Hrvatskom saboru u tri čitanja, ali u ta tri čitanja ni Vlada ni vladajuća većina u Saboru nisu imale primjedbi, a u njemu je cijelo vrijeme stajalo da će početi vrijediti 17. svibnja. U nekim elementima trebao je početi vrijediti 18. svibnja. I sada se rade izmjene Zakona koji se još nije ni počeo primjenjivati.

Apsurdno je da sada, na prijedlog potpredsjednika Sabora mijenjamo Zakon, i to drugi put, prije nego što je on uopće počeo biti primjenjivan. S tri čitanja i dvije izmjene Zakona, ovo je peto čitanje u kojem se konačno netko iz vladajuće većine sjetio da se izbori neće moći raspisati prema Zakonu koji treba početi vrijediti na dan ili dan poslije izbora. Premijer i potpredsjednica Vlade govore da će svaki dobar prijedlog iz opozicije biti prihvaćen, ali u četvrtom čitanju, iz opozicije je upozoravano da Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakon o Gradu Zagrebu ne mogu početi vrijediti na dan izbora, nego se izbori moraju raspisati prema njima. Ključno je zapravo utvrditi kad je Vlado (potpredsjednik Sabora Šeks) počeo misliti drugačije nego Vlada, jer dosad je podržavao ono što misli Vlada. Odsad bismo izgleda trebali početi prijedloge upućivati Vladi, koji sada očito misli drugačije nego Vlada. Također, bolje ih je upućivati Vladi Šeksu, nego u središnjicu HDZ-a – smatra Mršić.
Danas moramo raspravljati o ovom Zakonu, natjerati ljude u Narodnim novinama da rade prekovremeno, kako bi Vlada u trenutku kada može raspisati lokalne izbore, 16. ožujka, mogla imati Zakon po kojim ih može raspisati. U demokratskim zemljama, i vladajuća većina i oporba, čitav Parlament kontroliraju rad Vlade, no kod nas to očito čini samo oporba.
Ovako smo u pravom zakonodavnom šlamperaju, jer idući tjedan moramo usvojiti još 17 zakona, za koje je Vlada na sjednici već ustvrdila da su ova tri zakona koja se danas spremamo promijeniti već na snazi. Sad zamislite da se Vlado odluči ove zakone dati u dva čitanja. A Vlada već vjerojatno ima spremnu odluku o raspisivanju izbora i datum početka predizborne kampanje. Kakve bi tek to probleme stvorilo? Sreća je da Vlada barem ne može određivati datum izbora.
Nitko u ovom trenutku ne može reći da li će poglavarstva ostati aktivna datumom raspisivanja izbora. Ova tri zakona amandmanima trebaju ostati, inače ih ne bi bilo do formiranja nove vlasti, ali 17 zakona koji sutra ulaze u Dnevni red Sabora kažu da poglavarstava neće biti.
Sve ovo pokazuje odnos izvršne vlasti i vladajuće većine u Saboru prema lokalnoj samoupravi u Hrvatskoj, koja bi trebala biti četvrta vlast u državi, ravnopravna s ostalima. Konačno, Mršić je ustvrdio da je uvjeren da će Vlado, prije nego Vlada naći rješenje za sve navedene probleme. (Petar Kurečić)