Vlada ”krpa” proračun preko leđa građana

Rast nezaposlenosti i pad zaposlenosti, sve veći jaz između bogatih i siromašnih, nebriga za nove umirovljenike, nezadovoljni građani – sve su to postignuća aktualne hrvatske vlade.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan i saborski zastupnik Slavko Linić upozorili su na brojne probleme koji opterećuju domaće gospodarstvo, na sve veće socijalne razlike i lošu perspektivu koju građanima Hrvatske nudi aktualna vlast.

OPET RASTE NEZAPOSLENOST

Upozorili su tako da je s ovom Vladom pad nezaposlenosti zaustavljen. Danas je jedan posto nezaposlenih više nego prije godinu dana i jedan posto zaposlenih manje. Siromašni građani štede na hrani i piću, no bogatiji ne štede na automobilima- raslojavanje u društvu sve je očitije.

SVE VEĆI RASKOL IZMEĐU NOVIH I STARIH UMIROVLJENIKA

Posebno je teško umirovljenicima. Iako je spostignut dogovor o povratu duga, i SDP je takav rasplet podržao, upozoravali smo i upozoravamo i dalje na to da se – iako se umirovljenicima s jedne strane daje, s druge opet uzima!

Umirovljenicima se daje njihovo pravo; ova Vlada je i priznala da je Vlada 2000.-2003. vratila poprilično dugovanih milijardi. No, na drugoj strani umirovljenicima se uzima, njihova prosječna mirovina zaostaje u udjelu u prosječnoj plaći. Nema odgovora na pitanje što s dramatičnom razlikom između novih i starih umirovljenika, a novih će biti sve više.

Usporedo s tim, troškovi života rastu. Danas je za istu svotu moguće kupiti 40 štruca kruha manje, cijena mesa porasla je 10% – umirovljenik danas može za svoju mirovinu kupiti znatno manje kruha, mesa – dakle osnovnih životnih namirnica nego jučer. A perspektiva nije osobito dobra.

VLADA NE ULAŽE U RAZVOJNE PROJEKTE

Svi relevantni ekononski pokazatelji govore da je Vlada u proteklih godinu i pol bila neuspješna. Ova je vlada odustala od reformskih projekata i projekata razvoja. Nedavni je rebalans proračuna pritisak MMF-a na Vladu. MMF je prihvatio da Vlada odustane od svog najjačeg cilja gospodarske politike – zadržavanja deficita državnog proračuna ispod 3 posto u ovoj godini. Prema sadašnjem će reblansu deficit, međutim, biti 4,2%. No, taj postotak nije posljedica ulaganja i razvoja,primjerice, ulaganja u željeznice, ceste, elektroenergetski sustav, već nekontrolirane potrošnje.

VLADA RAZOČARALA I BRANITELJE I MLADE, A RUPE U PRORAČUNU KRPA PREKO LEĐA NAJSIROMAŠNIJIH

Posljedica rebalansa državnog proračuna je izmijenjeni zakon o mirovinama, koji će dovesti do toga da će udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći biti svega 40 posto. Podsjećamo da je krajem 2003. taj udio bio 42 posto. Time se umirovljenike čini još siromašnijima.

Slična je situacija i s reformom zdravstva, kojom se dodatno opterećuju bolesnici, korisnici zdravstvenih usluga. To je pokušaj krpanja rupa u proračuna na teret najsiromašnijih. Ništa bolje ova se Vlada ne odnosi ni prema braniteljima, mladima. . Uspjeli su razočarati i branitelje. Prošlu godinu nastojali su ispljuvati prethodnike, govoreći kako je osnovna politika bilo neprijateljstvo prema domovinskom ratu. Ove godine vraćaju se na zakonske odredbe koje je imala koalicijska vlada. Napustili su i tu predizborna obećanja. I razočaranje za mlade. Prepolovili su poticaje za stambenu izgradnju. I još najgore, donijeli su zakon koji retrogradno djeluju.

NOVAC OD DRŽAVNIH PODUZEĆA ZA KAMPANJU !?

Povrat PDV-a više nije u roku od 15, već 30 dana. Iza rebalansa uslijedilo je pet zakona koji su direktno opteretili najsiromašnije, bolesne, mlade i gospodarstvenike. Vlada svjesna loših rezultatima i zakonski djeluje pogrešno. Čini se da se pripremaju za prijevremene izbore. Zašto? Evo samo jedne sličice: mnoge je iznenadila izmjena Zakona o javnoj nabavi. Prema novim odredbama toga zakona, dio trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu više nije dužan primjenjivati Zakon o javnoj nabavi. Otvara se tako prostor netransparentnosti i raznim manipulacijama, a nije nelogično postaviti ni sljedeće pitanje: Misli li se preko tih trgovačkih društava financirati predizborna kampanja stranke na vlasti???