Vlada odgovorna za eksploziju cijena energenata

“Apelima se ne rješavaju problemi životnog standarda, kao ni rasta cijena i inflacije. Trebaju se poduzeti konkretne mjere koje će riješiti problem, a ova Vlada to ne čini. Ova Interpelacija je jedan od načina otvaranja rasprave u parlamentu i poruka Vladi kako bi konačno trebala započeti rješavanje problema u važnom gospodarskom sektoru – energetici,” rečeno je na današnjoj konferenciju u Hrvatskom saboru, na kojoj su potpredsjednica SDP-a i Kluba zastupnika Milanka Opačić i Dragica Zgrebec javnosti predstavile SDP-ovu Interpelaciju o ulozi Vlade u smanjenju utjecaja cijena energenata na životni standard građana, upućenu danas u saborsku proceduru.

Potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić naglasila je kako Klub SDP-a posljednjih nekoliko mjeseci upozorava da Vlada zatvara oči pred važnim životnim temama. Nedostatak snage za provođenje reformi u hrvatskom društvu i loša gospodarska politika pogoršali su uvjete života. “Tri četvrtine kućanstava ima problema s pokrivanjem svojih mjesečnih potreba i jedva sklapa kraj s krajem. Sve se više građana teško nosi s poskupljenjima,” upozorila je Milanka Opačić, dodajući kako “teret lošeg stanja u gospodarstvu ne snose svi podjednako. Najveći teret pada na radnike, nezaposlene, umirovljenike te socijalno ugrožene kategorije građana.” Objasnila je da ovom interpelacijom Klub zastupnika SDP-a želi upozoriti kako će poskupljenje energenata značiti i osiromašenje građana općenito. SDP je prije mjesec i pol u saborsku proceduru uputio dva zakonska prijedloga kojima smo ponudili model rješavanja ovih problema. “Postavljanje cijena energenata na tržišne osnove dugoročno je velika odluka koja će utjecati na daljnji porast cijena svih proizvoda u Hrvatskoj te na visinu standarda hrvatskih građana,” kazala je Dragica Zgrebec. Dodala je kako je Vlada do izbora zadržavala cijenu benzina od 8 kuna po litri. Nakon izbora više nije bilo dogovora s INA-om, cijene su eksplodirale, pa i zbog globalnih kretanja, a Vlada ne čini ništa,” pojasnila je Zgrebec.
Interpelcijom SDP predlaže smanjenje trošarina i promjenu načina obračunavanja PDV-a. “Eurodizel bi mogao biti jeftiniji za 6, a Eurosuper za 8 posto, smatraju Dragica Zgrebec. Interpelacijom se Vladi također predlaže da do lipnja pripremi i analizu utjecaja poskupljenja na kućne budžete te program socijalnih mjera koji će omogućiti subvencije kućanstvima koja neće moći “podnijeti” nove cijene energenata. (Ivana Grljak)