Za Hrvatsku i građane bili bi dobri što skoriji izbori

SDP neće inicirati prijevremene izbore u idućoj godini, ali vjeruje da bi što skoriji izbori bili dobri za Hrvatsku, za građane kojima je dosta politike stagnacije koju provodi HDZ-ova vlast, izjavila je danas zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović.

“Neprihvatljiva nam je politika čekanja koja karakterizira HDZ-ovu vlast. Hrvatska usporava i stagnira u svim aspektima državne uprave i
vlasti”, kazala je Antunović na konferenciji za novinare.

Dodala je da prijevremeni izbori nisu prioritet SDP-a, da je čelnik stranke Ivica Račan, koji zbog viroze nije nazočio ”presici”, svoju tvrdnju o potrebi da se izbori održe već u 2006. izgovorio u kontekstu da vrijeme prolazi, a HDZ ne čini ništa da bi pokrenuo Hrvatsku i podigao standard građana.

“Nećemo inicirati izbore sve dok ne procijenimo da Hrvatska strmoglavo propada, a za sada stagnira, ali još uvijek funkcionira”, naglasila je Antunović.

Rekapitulirajući, kako je rekla, ovu godinu u političkom i društvenom smislu, iznijela je niz kritika i optužbi na račun HDZ-ove vlasti, prozivajući ju za nesposobnost, izostanak gospodarske vizije i reformskih zahvata, nedemokratsko ponašanje, političke pritiske na
slobodu medija, korupciju i političku trgovinu.

Kao najozbiljnije propuste vlasti navela je da sve više građana živi loše, da nema gospodarskih aktivnosti, da razina zdravstvene zaštite pada umjesto da raste, da je i dalje 300 tisuća nezasposlenih kao i prije dvije godine.

Da je HDZ-ova vlast nesposobna i loša za građane, Antunović vidi i u sve brojnijim odlukama Vlade koje se kasnije povlače, poput posljednje o ukidanju hitne stomatološke službe i ograničenju u propisivanju lijekova.

“Neprihvatljiva nam je politika poreci pa reci, Vlada je više odluka donijela pa povukla nego donijela”, ocijenila je.

Antunović drži da je Hrvatska sve manje demokratska, a posebno zbog, kako kaže, HDZ-ovih napada na neovisnost medija, poglavito na HRT, sve u cilju “da se javni mediji stave u službu ne državne, nego HDZ-ove politike, jer HDZ naklonost medija ne zna pridobiti dobrim potezima već silom, prijetnjama i ucjenama”.

HDZ je prozvala i za trgovinu vijećničkim mandatima, za korupciju i ucjene, a na pitanje kako komentira situaciju u Sisku, gdje je
SDP-ovom gradonačelniku Davorku Vidoviću izglasano nepovjerenje, odgovorila je da je to tipičan primjer nasilnog preuzimanja vlasti
mimo volje birača.

“U Hrvatskoj sve manje vrijedi zakon, a sve više Sanaderova riječ pa su njegovi prijatelji zaštićeni, a ostali žive u nesigurnosti”, zaključila je Antunović.