Forum mladih SDP-a reagirao na Zakon o obavljanju studentskih poslova: Izvanredne studente/ice nastoji se radno iskorištavati!

 

Forum mladih SDP-a reagirao je na prijedlog novog Zakona o obavljanju studentskih poslova. Upozoravaju na činjenicu da poskupljuje studentski rad te da se otvara prostor za iskorištavanje rada izvanrednih studenata i sutdentica. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

NOVIM ZAKONOM O OBAVLJANJU STUDENTSKIH POSLOVA POSKUPLJUJU STUDENTSKI UGOVORI, A IZVANREDNE STUDENTE I STUDENTICE SE NASTOJI RADNO ISKORIŠTAVATI!

Forum mladih SDP-a sudjelovao je u javnoj raspravi novog Zakona o obavljanju studentskih poslova tijekom kojeg je upozorio na dovođenje izvanrednih studenata i studentica u dugoročno lošu poziciju te na poskupljivanje studentskih ugovora. Činjenica je da taj zakon ne rješava probleme zbog kojih se krenulo u njegovu izradu.

Naime, povod za izradu tog zakona nastao je zbog poreznog tretmana studentskog rada u veljači 2017. godine, ali tim se zakonom porezni tretman ne regulira! Umjesto toga tim se Zakonom uvode novi problemi – poskupljuju studentski ugovori, a izvanredne se studente i studentice gura u prekarizaciju rada.

Vladi RH i radnoj skupini smo u kolovozu 2017. godine predlagali niz mjera za uređenje studentskog rada (više na linku), a u listopadu 2017. izrazili zadovoljstvo zbog prihvaćanja dijela mjera koje smo predlagali te još jednom pozvali na punu i apsolutnu zaštitu mladih radnika i radnica (više na linku ). Također u savjetovanju o Nacrtu prijedloga Zakona sudjelovali smo s 20 komentara/primjedbi, a koje su u ime Foruma mladih dale predsjednica Biljana Gaća i koordinatorica radne skupine za studentski rad Mateja Medlobi.

Od ukupno 20 predanih komentara, 9 je djelomično ili potpuno prihvaćeno, 8 ih je primljeno na znanje dok su 3 komentara odbijena. Komentari i primjedbe koje su prihvaćene omogućit će veću transparentnost procedura (npr. nužno detaljnije uređenje tko može biti naručitelj studentskih poslova), a ujedno i veću zaštitu studenata i studentica koje rade (npr. uvođenje zakonskih rokova za pojedine obveze za poslodavca).

Međutim, naš odbijeni prijedlog je da se izvanrednim studentima i studenticama ponudi ugovor o radu nakon tri uzastopna mjeseca rada kod poslodavca putem studentskog ugovora čime bi se mlade radnice i radnici zaštitili od potencijalne eksploatacije i kontinuiranog ponavljanja studentskih ugovora. Time se hrvatsko tržište rada vodi u sve dublju prekarizaciju te se sužava mogućnost dugoročnog i stabilnog zapošljavanja mladih, visokoobrazovanih osoba.

Druga stvar koja nas zabrinjava jest činjenica da ostaje povećanje naknade posredniku s 12% na 12,5% te preusmjeravanje tih 0,5% na upravljanje studentskim zborovima. Postavljamo pitanje – nije li temeljna svrha studentskih zborova rješavanje problema studenata i studentica, a ne skupljanje novca od studenata i studentica koji uz studij i rade, a kojima će sad, pretpostavljamo, zarade biti manje zbog veće provizije? Podsjećamo, s većom provizijom, ukupna davanja na bruto studentsku isplatu iznosit će 18% dok su, usporedbe radi, davanja na ugovor o radu 17,2%.

Forum mladih SDP-a Hrvatske nastavit će se zalagati za prava studenata i studentica te mladih radnika i radnica. U fokusu će nam i dalje biti poboljšanje uvjeta na tržištu rada s ciljem osiguranja dostojanstvenog životnog standarda kakav zaslužuju svi radnici i radnice u društvu.