Povorka ponosa prošla Zagrebom, Bernardić poručio: “U Hrvatskoj nitko ne smije biti diskriminiran”

Vezano za danas održanu 17. po redu Povorku ponosa Socijaldemokratska partija Hrvatske, kao i predsjednik stranke Davor Bernardić osobno, iznosi punu podršku organizatorima te smo s ponosom, solidarnošću i radošću stali rame uz rame s našim LGBTQ sugrađankama i sugrađanima.

Posljednjih nekoliko godina svjedočimo neviđenim napadima na reproduktivna prava žena i sigurnost žena, napadima na obitelj, na svaki vid različitosti, a pogotovo rodne i nacionalne.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u više je navrata upozorio da je u Hrvatskoj na djelu kršenje ljudskih prava, da jačaju nasilje i netolerancija.

Počevši od 2013. godine i referenduma o ustavnoj definiciji braka, Hrvatska se susretala s nizom referendumskih inicijativa, od kojih su se neke ticale temeljnih sloboda i prava definiranih Ustavom, odnosno, išle su za time da se takve slobode i prava umanje, ograniče ili da se spriječi njihov daljnji napredak i razvoj.

Pod okriljem navodne demokracije i sada se pokušava diskriminirati i ograničiti Ustavom zajamčene slobode.

“Taj pomno isplanirani scenarij ima za cilj diskriminirati pojedine slabije skupine u društvu. Kad je riječ o Istanbulskoj konvenciji, očita je namjera radikalnih, nazadnjačkih snaga s desnog političkog spektra da se pokuša poništiti odluka kojom se izravno štite žene od obiteljskog nasilja, a žele se i obračunati s pripadnicima LGBTQ zajednice i onima koji su po rodnom opredjeljenju drugačiji,” poručio je danas Bernardić.

Za nas, socijaldemokrate, slika Hrvatske uvijek je bila prepuna raznolikosti. To je uvijek bila slika dobrog društva u kojemu svatko može živjeti slobodno i sigurno, neovisno o tome čini li u tom društvu dio većine ili je po bilo kojoj osnovi manjina.

Zbog toga, Socijaldemokratska partija Hrvatske i mi, njene članice i članovi, podržavamo zahtjeve iznesene u proglasu ovogodišnje Povorke ponosa:

da se svim osobama omogući slobodno donošenje odluke o rađanju
da se prestane s referendumima usmjerenim zatiranju ljudskih prava i prava žena
da se kroz novi Obiteljski zakon prizna pravo na građanski brak svim parovima, bez obzira na njihov spol i rod
da se prekine sa svim oblicima reparativnih i konverzijskih terapija ili postupaka za promjenu spolne orijentacije ili rodnog identiteta
da se svim transrodnim osobama u Hrvatskoj omogući bezuvjetno zakonsko priznanje roda

Također, obećajemo da ćemo se na polju političke borbe – u Hrvatskom saboru i u lokalnim zajednicama u kojima djelujemo – nastaviti bez kalkulacije zauzimati za ostvarenje ovih ciljeva, i da Hrvatska bude zemlja u kojoj nitko nikome ne viri u gaće, ne zaviruje u spavaće sobe i ne prebrojava krvna zrnca.

Da nam živi, živi rod!