SDP podržao prosvjed “Doživi mirovinu i tebe se tiče”: Tisuće poručile Vladi: “Ne radu do 67.”

Točno u podne na Europskom trgu u Zagrebu počeo je prosvjedni skup protiv Vladine najavljene mirovinske reforme pod nazivom “Doživi mirovinu i tebe se tiče“.

Tisuće hrvatskih radnika_ca, umirovljenika_ca, građana_nki poručuje Vlada Republike Hrvatske: SVIH NAS SE TIČE!!! ✊✊????????

Objavljuje Savez samostalnih sindikata Hrvatske u Subota, 20. listopada 2018.

 

Prosvjed organiziraju tri sindikalne središnjice – Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikat i Matica hrvatskih sindikata, a Davor Bernardić, Gordan Maras, Franko Vidović, Tanja Dalić, Nikša Vukas samo su neki od brojnih istaknutih SDP-ovaca koji su danas prosvjedovali zajedno s tisućama drugih koji su odlučili pružiti otpor i reći “ne radu” do 67. godine.

“Danas sam ovdje da podržim građane kako bi izbjegli ono što u Hrvatskoj želi napraviti Vlada, a to je stvaranje novih socijalnih slučajeva od umirovljenika. Nama je neprihvatljivo da se svaki pokušaj reforme u ovoj zemlji lomi preko leđa onih koji su najsiromašniji, zadnji primjer je bila porezna reforma. Oni uzimaju siromašnima, da bi dali bogatima. Moramo onemogućiti stvaranje novih socijalnih slučajeva od umirovljenika po principu radi dulje, primaj manji i u mirovini živi sve teže. Zato je SDP vrlo jasno postavio svoj plan. Cilj nam je da umirovljenici za puni radni staž imaju 70 posto prosječne plaće. To je realno, mi ćemo to provesti’, izjavio je uoči prosvjeda predsjednik  SDP-a Davor Bernardić.

Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje, jer drže da predložena reforma vodi u siromaštvo.

U slučaju da Vlada ne prihvati njihove zahtjeve, sindikati najavljuju prikupljanje potpisa za raspisivanje refernduma.

SSSH, NHS i MHS su pozvali na prosvjed sve koji su za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina života i protiv povećanja penalizacije za prijevremeno umirovljenje, za sankcioniranje poslodavaca koji prisiljavaju radnike na ranije umirovljenje te one koji smatraju da je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije.

Također i one koji su protiv smanjenja izdvajanja u 1. mirovinski stup (javni i solidarni) na račun povećanja izdvajanja u 2. stup, jer će se time dati više privatnim mirovinskim fondovima izu kojih će se financirati veći broj umirovljenika.

Nadalje, pozivaju i one koji smatraju da  mirovine za posebne kategorije korisnika treba izdvojiti u zaseban mirovinski stup i uskladiti s općim propisima za umirovljenje.

 

Navode kako će, ako Vladina mirovinska reforma prođe doprinosi radnika će biti izvor financiranja raznih interesnih skupina, a njih je sada već 19.

Upozoravaju kako će svi koji neće moći radit od 67 godine života biti trajno kažnjeni smanjenom mirovinom i za više od 20 posto, a čak i oni koji su odradili 41 godinu neće moći u mirovinu prije no što navrše 62 godine života.

Na skupu se okupilo više tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske koji su nosili sindikalne zastave i obilježja te transparente na kojima je, među ostalim, pisalo “Uzimate siromašnima, dajemo bogatima”, “Očekujte otpor, tek počinjemo”, “Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare!”, “S faksa na burzu, s posla na groblje”, “Mi smo izgradili, vi ste popljačkali”, “Penalizacija = siguran put u siromaštvo” itd.

 

Sindikat strojovođa Hrvatske dao je u petak potporu sindikalnim središnjicama u prosvjedu protiv mirovinske reforme, “Doživi mirovinu” te je najavio da će provesti ‘industrijsku akciju’ u društvima HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo – i u subotu u podne zaustavio je na minutu svoje vlakove na području Hrvatske koji su se oglasili lokomotivskim sirenama.

Potporu prosvjedu i zahtjevima dali su i iz Sindikata hrvatskih umirovljenika i neke oporbene stranke.

Nakon što je predstavljen i u saborsku proceduru upućen SDP-ov prijedlog plana za rast većine plaća u Hrvatskoj kojim bi se, putem povećanja osobnog odbitka s 3800, kuna na 5000 omogućilo da sve plaće od 1. siječnja rastu za minimalno 330 kuna mjesečno, što je povećanje od 4600 kuna neto godišnje za svakog zaposlenog, predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je nedavno kako će to isto uskoro učiniti i za mirovine.

“Neprihvatljiva nam je bilo koja reforma koja ne dovodi do rasta postojećih mirovina, koje su ispod svakog minimuma, niti govori kolike će biti mirovine u budućnosti. Vlada nas nije uvjerila da će se ovom reformom ostvariti nekakav bitan pomak, osim određene korekcije u sustavu. Želimo jasno reći da preko 600.000 umirovljenika ima mirovine ispod praga siromaštva“, izjavio je na ovu temu SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić.

 

Cilj SDP-a 75 posto mirovine u odnosu na prosječnu plaću

Plenković se hvalio da su u njegovu mandatu plaće rasle 710 kuna, a u istom tom razdoblju mirovine su rasle samo 93 kune. Pitam Vladu kako umirovljenici na taj način mogu preživljavati? Zato sustav usklađivanja mirovina treba mijenjati”, poručio je Grčić.

Što se tiče prijedloga poput odlaska u mirovinu sa 67 godina, SDP-u je neprihvatljivo da se u postojećim ekonomskim i socijalnim uvjetima u Hrvatskoj to razdoblje definira tako da se ljude penalizira zbog ranijeg odlaska u mirovinu.

“Nemamo ništa protiv toga da neki ljudi rade i do 67 godina, ali tako da ih se stimulira na takvu odluku, a ne penalizira. Naš je cilj da svi koji rade 41 godinu radnog staža imaju minimalno 75 posto mirovine u odnosu na prosječnu plaću”, kaže Grčić.