Zastupnici dižu ustavnu tužbu, Maras: “Država je zaštićene najmoprimce poslala na cestu!”

Više od 30 saborskih zastupnika u ponedjeljak je Ustavnom sudu podnijelo zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o najmu stanova jer smatraju da one ne rješavaju odnose zaštićenog najmoprimca i najmodavca na adekvatan način, odnosno da se izmjenama smanjuju ustavna prava zaštićenih najmoprimaca.

Imam puno razumijevanje za ljude koji su se našli u ovoj situaciji 90-ih godina, a i prije, ne svojom krivnjom. Oni nisu odabrali taj put, nažalost, država nije pronašla pravedno rješenje. Treba zadovoljiti i zaštićene najmoprimce i vlasnike“, rekao je novinarima saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras.

ZAKON O NAJMU STANOVA JE NEUSTAVAN

[ZAKON O NAJMU STANOVA JE NEUSTAVAN]Ustavnom sudu Republike Hrvatske 32 saborskih zastupnika podnijelo je zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama zakona o najmu stanova. Smatramo da je doneseni zakon neustavan iz više razloga, a temeljni je što je u suprotnosti s prijašnjom Odlukom Ustavnog suda, koja je pojam zaštićenog najmoprimca definirala kao trajno rješenje. Zbog toga postojećim zakonom 10.000 naših sugrađana de facto tjeramo na cestu.

Objavljuje SDP Hrvatske u Ponedjeljak, 15. travnja 2019.

 

Izmjene zakona vlasnicima stanova omogućuju da u razdoblju do 2023. postupno povećavaju iznos najamnine, a zaštićeni stanari će do 1. rujna te godine morati napustiti stanove ili ih otkupiti po cijeni koju odredi vlasnik.

To je u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda od prije 20-ak godina, koji je pojam zaštićenog najmoprimca definirao kao trajno rješenje, a postojećim zakonom mi 10.000 naših sugrađana de facto tjeramo na cestu“, rekao je Maras.

Dodao je da se ne smije dozvoliti da oni “završe na cesti” jer je riječ o ranjivoj skupini građana slabijeg imovinskog statusa, od kojih su mnogi u mirovini, pa će već ove godine imati problema s plaćanjem najma vlasnicima.

Među 30 zastupnika koji su potpisali zahtjev su Branko Grčić, Marin Škibola, Mirando Mrsić, Ranko Ostojić, Sabina Glasovac, Davor Bernardić i Domagoj Hajduković.

Hajduković je ustvrdio kako su zaštićeni najmoprimci dovedeni u neravnopravni položaj i ugrožena su njihova ljudska prava jer je jedno od njih i pravo na dostojanstvo, kao i pravo na dostojno stanovanje.

“Zakon se u praksi ne može provesti. Ljudi su već u situaciji da ne mogu plaćati najam. Ne znamo ni sami što će biti jer vlasnici imaju pravo obračunavati najam, što je također protuzakonito te pravo stavljanja ovrhe u slučaju neplaćanja“, rekla je predsjednica Udruge stanara Grada Splita Iva Tukić, čije je udruga prije mjesec dana predala ustavnu tužbu.

Mira Perkov iz Udruge stanara grada Zagreba objasnila je svoju situaciju i kazala kako ima mirovinu od 2555 kuna, a stanarina za ovu godinu iznosi 1155 kuna, odnosno povišena je za 120 posto.

“U petoj godini, moja najamnina će biti 3675 kuna. Moja mirovina sigurno neće narasti. Ja imam i režije i moram živjeti. Iduće godine već moram razmišljati gdje ću živjeti”, poručila je Perkov.