Zmajlović organizirao sjednicu Odbora za zaštitu okoliša i prirode: Onečišćenje zraka je pravi i svakodnevni problem u Slavnoskom Brodu

Predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskoga sabora, član Predsjedništva SDP-a i saborski zastupnik Mihael Zmajlović sazvao je 19. travnja tematsku sjednicu Odbora na temu Izvješća o kvaliteti zraka i vode na području Slavonskog Broda i informaciji o planiranoj modernizaciji postrojenja Rafinerije Brod, planiranim i poduzetim aktivnostima i mjerama u vezi s onečišćenjem zraka i vode na području Slavonskog Broda te zdravstvenim pokazateljima utjecaja okoliša na zdravlje ljudi na području Slavonskog Broda.

Na sjednicu su pozvani predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva zdravstva, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatskih voda, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije, Plinacro, d.o.o., Crodux derivati dva d.o.o. te predstavnika udruga civilnog društva iz područja zaštite okoliša.

 

Mihael Zmajlović:

Voda je možda došla u fokus javnosti, ali onečišćenje zraka je pravi problem koji svakodnevno muči Brođane. Na tematsku sjednicu sam pozvao sve aktere – od ministarstva, policije, grada, županije, Plinacra i Croduxa, ali i udruge građana. Iz sjednice smo izvukli nekoliko zaključaka, s fokusom na najveći problem – ČISTI ZRAK.

Dominantni izvor onečišćenja je rafinerija i jedini učinkoviti način na koji možemo utjecati na smanjenje zagađenja je njezina plinofikacija. Pravo rješenje je modernizacija rafinerije, ali unatoč obećanjima od toga nema ništa. Zamjena nafte s plinom će značajno smanjiti onečišćenje zraka i na nastavku tog procesa treba inzistirati.

Na temelju trenutnih saznanja, čini se kako akcident koji se dogodio s produktovodom nema izravne s onečišćenjem vode. To je informacija koji zabrinjava i otvara niz pitanja o izvorima i dugotrajnosti zagađenja. Ne upirem prst krivice u nikoga, ali zahtijevam od svih uključenih da prestanu s političkim prepucavanjima te da stave građane na prvo mjesto. Javnost mora znati istinu, a krivci – tko kod to bio – snositi odgovornost. Svima dostupna pitka voda je temeljno pravo za normalan život. Više nikad i nigdje u Hrvatskoj se to pravo ne smije ugroziti.

Veliki izvor onečišćenja zraka nalazi se u samom Slavonskom Brodu, a država u zadnje tri godine nije napravila apsolutno ništa kako bi ga smanjila. Ne postoji poseban program energetske obnove kuća kojim bi se financirala zamjena ložišta i time smanjilo onečišćenje zraka te uštedio novac. Nedopustivo je da Fond i Ministarstvo tvrde da za to nema novca, jer to nije istina! Projekti koji su prošli Ministarstvo i Fond padaju na prepucavanjima županije i grada. Vrijeme je da svi pokažu odgovornost i ozbiljnost.

Situacija u Slavonskom Brodu to zahtijeva.